Alles wat je moet weten over ADAS
Wat zijn ADAS?
ADAS of Advanced Driver Assistance Systems – ook wel rijhulpsystemen genoemd – zijn slimme, ingebouwde systemen in voertuigen die bestuurders helpen om veiliger te rijden.
Maar hoe werken ADAS-systemen eigenlijk exact? Welke soorten ADAS-systemen bestaan er? En wat moet je doen als de ADAS van jouw wagen niet meer goed werken? In dit blogbericht ontdek je alles wat je moet weten.
Hoe werken ADAS-systemen?
Voertuigen met ADAS-systemen zijn uitgerust met geautomatiseerde technologieën zoals camera’s, sensoren, radars en lidars (laserlicht). Deze technologieën sturen tijdens het rijden constant data door naar de ADAS-systemen. Op basis van deze data geven ADAS-systemen waarschuwingen aan de bestuurder of grijpen de systemen zelf automatisch in.
Zo krijgen bestuurders bijvoorbeeld een signaal wanneer een andere weggebruiker zich in de dode hoek van hun voertuig bevindt of remmen de systemen het voertuig automatisch af in een gevaarlijke verkeerssituatie.
Welke soorten ADAS-systemen bestaan er?
Er bestaan veel verschillende ADAS-systemen. Hieronder bespreken we enkele van de bekendste systemen, die in de meeste moderne voertuigen aanwezig zijn.
Cruise Control
Met conventionele Cruise Control kunnen bestuurders zelf de snelheid instellen die hun voertuig moet aanhouden. Adaptive Cruise Control automatiseert dit proces en laat voertuigen automatisch vertragen of versnellen naargelang de snelheid van voorliggende voertuigen.
Lane Change Assist
Lane Change Assist geeft bestuurders automatische voorstellen om van rijstrook te veranderen. Bestuurders kunnen de voorstellen accepteren met de richtingaanwijzer van hun voertuig. Deze verandert dan automatisch van rijstrook. Lane Change Assist kan enkel worden gebruikt als het navigatiesysteem van het voertuig en de Cruise Control actief zijn.
Automatisch parkeren
Automatisch parkeren helpt bestuurders om hun voertuigen te parkeren. Afhankelijk van het voertuig/automerk gebeurt dit volautomatisch of semi-automatisch. Bij volautomatisch parkeren doet het voertuig alles zelf, van sturen tot gasgeven en remmen. Bij semi-automatisch parkeren stuurt het ADAS-systeem automatisch en moeten bestuurders enkel nog gasgeven en remmen.
AEB (Autonomous Emergency Braking)
AEB begint automatisch de remmen van het voertuig aan te spannen en alarmeert de bestuurder wanneer deze dreigt te botsen. Als de bestuurder niet reageert, remt het systeem zelf het voertuig af (autobrake) om een botsing te voorkomen of de impact van een aanrijding te minimaliseren.
Waarschuwing dode hoek
Waarschuwing dode hoek informeert/alarmeert de bestuurder over andere weggebruikers, voertuigen en/of objecten in hun dode hoek. Bij de meeste voertuigen gebeurt dit aan de hand van een melding in de zijspiegels (gekleurde driehoek) of een vibratie in het stuur.
Verschil ADAS en zelfrijdende wagen
ADAS-systemen worden niets voor niets rijhulpsystemen genoemd. Ze ondersteunen bestuurders door deze te waarschuwen of zelf in actie te schieten bij gevaarlijke verkeerssituaties, maar zullen nooit de volledige controle over het voertuig (kunnen) overnemen of het voertuig autonoom besturen.
Als bestuurder moet je dus te allen tijde zelf op je rijgedrag letten en aandachtig blijven.
Wat als mijn ADAS niet meer goed werken?
Bij een botsing, ongeval of klap kunnen de ADAS van je voertuig beschadigd raken. In het ergste geval moeten enkele onderdelen van je ADAS vervangen worden. In de meeste gevallen echter, kunnen ADAS geherkalibreerd worden.
ADAS herkalibreren
Bij een ADAS-herkalibratie wordt een diagnose gemaakt van de rijhulpsystemen. Deze diagnose toont welke rijhulpsystemen geraakt zijn en geherkalibreerd moeten worden. Met behulp van verschillende kalibratiesystemen worden de betreffende rijhulpsystemen opnieuw afgesteld volgens de fabrieksinstellingen van de constructeur.
Je ADAS laten herkalibreren bij AutoRepairGroup Carrosserie
Bij AutoRepairGroup Carrosserie kunnen we 99,4% van alle voertuigen onmiddellijk na een carrosserieherstelling kalibreren. Al onze 14 vestigingen zijn uitgerust met de nodige moderne kalibratiesystemen en beschikken over de nodige expertise en ervaring.
Wil je graag meer informatie? Lees meer over onze kalibratiediensten of contacteer ons via onderstaande knop.